Hantering av risker för arbetsoförmåga och arbetshälsa

Apotekens Pensionskassa ger aktörer inom apoteksbranschen vägledning och stöd för att utveckla hanteringen av risker för arbetsoförmåga

Mål med hanteringen av risker för arbetsoförmåga

Apotekens Pensionskassa har verksamhet för att förebygga och hantera risker för arbetsoförmåga

Målet med Pensionskassans verksamhet för att hantera risker för arbetsoförmåga är att

  • förebygga risk för arbetsoförmåga och förtida invalidpension bland apotekspersonal genom att sprida information och praktiska kunskaper om hur risker för arbetsoförmåga förebyggs och hanteras
  • tillhandahålla information om ledning av arbetsförmåga
  • utöka arbetsgivarnas och chefernas förståelse och kunskaper om hur risker för arbetsoförmåga förebyggs och hanteras samt hur apotekspersonal kan ges stöd för att fortsätta arbeta
  • öka arbetstagarnas medvetenhet och förståelse för hur de tar ansvar för sin egen arbetsförmåga.

TJÄNSTER FÖR ARBETSFÖRMÅGA

Allmänt om Pensionskassans verksamhet för att hantera risker för arbetsoförmåga

Verksamheten för att hantera risker för arbetsoförmåga utgörs av rådgivning, upplysning och vägledning av arbetsgivare i att identifiera risker för arbetsoförmåga. Pensionskassan hjälper arbetsgivare att förstå hur risker för arbetsoförmåga uppstår och vilka orsaker som ligger bakom arbetsoförmåga. Vi samarbetar med arbetsgivarna för att ta fram rutiner och lösningar för att minska riskerna.

Pensionskassans åtgärder för att hantera risker för arbetsoförmåga

  • samordnartjänst för arbetsförmåga
  • övrig verksamhet för hantering av risker för arbetsoförmåga

Samordnaren för arbetsförmåga

Pensionskassans samordnare för arbetsförmåga ger arbetsgivare och arbetstagare rådgivning och vägledning i ärenden som gäller arbetsförmåga.

Myrna Degerlund, samordnaren för arbetsförmåga, kan nås

 

Övriga åtgärder för att hantera risker för arbetsoförmåga

Vi tillhandahåller praktisk kunskap om hur risker för arbetsoförmåga förebyggs och hanteras genom att anordna

  • regionala evenemang/utbildningar
  • webbinarier om aktuella teman
  • utbildningar för Välbefinnande i arbetet-kortet

Hanna Pratsch
chef för arbetshälsa och HR
hanna.pratsch@aekassa.fi 
tfn 09 6126 2728

Ledning av arbetsförmåga

Arbetsförmågan grundar sig i första hand på hälsa och funktionsförmåga, men även kompetens, värderingar, attityder och motivation spelar en viktig roll för arbetsförmågan, och dessa påverkas i sin tur av ledning, arbetsgemenskap och arbetsmiljö. För en god arbetsförmåga måste det finnas en balans mellan arbetstagarens resurser och arbetsbelastning.

Ledning av arbetsförmåga innebär att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att främja arbetstagarnas arbetsförmåga och ger dem stöd för att fortsätta arbeta.

I praktiken kan ledningen av arbetsförmåga utgöras av exempelvis utveckling av ledningens kvalitet, kompetensutveckling för arbetstagarna eller stöd för att hjälpa arbetstagarna att orka bättre psykiskt eller fysiskt.

På arbetsplatserna är det viktigt att känna igen belastningsfaktorerna samt de centrala faktorer som påverkar arbetsförmågan inom olika arbetsuppgifter. Detta gör det möjligt att utforma åtgärder för att hjälpa arbetstagarna att orka bättre. Förebyggande åtgärder är alltid att föredra över senfärdiga reaktioner när en risk för arbetsoförmåga redan har uppkommit.

pensionskassans samarbetsgrupp och guider

Apoteksbranschens grupp för arbetshälsa

Gruppen för arbetshälsa leds av Apotekens Pensionskassa, vars representant är ordförande i gruppen. I gruppen ingår Apotekens Arbetsgivarförbund (Apta ry), Finlands Apotekareförbund (SAL), Finlands Farmaciförbund (SFL) och Servicefacket (PAM) samt en expert från Arbetarskyddscentralen. Gruppen sammanträder några gånger om året. Tack vare sin mångsidiga sammansättning och expertis inom apoteksbranschen får gruppen information om risker för arbetsoförmåga inom apoteksbranschen direkt från arbetsgivarna och arbetstagarnas representanter, som kan användas för att göra bedömningar av riskerna.

Pensionskassans guider för arbetsförmåga

Pensionskassan har tillsammans med sina samarbetspartner sammanställt guiden ”Työhyvinvointia apteekkeihin”, som är avsedd att användas av all apotekspersonal, med tips och inspiration för apotekens egna åtgärder för arbetshälsa.

Kommande evenemang

Under hösten anordnas två utbildningar för Välbefinnande i arbetet-kortet i Kuopio och Helsingfors. Dessutom anordnas Kiila-rehabilitering för apotekare i samarbete med FPA och Peurunka.