Arbetspensionsförsäkring för företagare

Apotekens Pensionskassa sköter om den lagstadgade FöPL-försäkringen för företagare

FÖPL-FÖRSÄKRING FÖR FÖRETAGARE

Apotekare samt make/maka som arbetar på apoteket omfattas av lagen om pension för företagare (FöPL). Apotekens Pensionskassa sköter om lagstadgade arbetspensionsförsäkringar för aktörer inom apoteksbranschen.

FöPL-försäkringen utgör grunden för företagares sociala trygghet

Om du är apotekare och företagare måste du teckna en FöPL-försäkring. Också familjemedlemmar i samma hushåll som inte får lön försäkras enligt FöPL. Du måste teckna en försäkring om företagarverksamheten fortgår oavbrutet i minst fyra månader efter att du fyllt 18 år, och din arbetsinkomst överskrider minimibeloppet. Utöver apotekaren ska en FöPL-försäkring i allmänhet tecknas även för make/maka som arbetar på apoteket. Om apotekarens barn arbetar på apoteket och får lön, omfattas de av försäkringen för arbetstagare.

FöPL-försäkringen måste tecknas inom sex månader efter att företagsverksamheten har påbörjats. Ansökan om FöPL-försäkring görs skriftligen. För att teckna försäkringen ska du fylla i en ansökan om FöPL-försäkring samt en redogörelse om arbetsinkomst. Pensionskassan skickar dessa blanketter med anvisningar till nya företagare. Pensionskassan fastställer FöPL-arbetsinkomsten utifrån uppgifterna i ansökan. Intjäningen av pension samt försäkringsavgiften baseras på denna arbetsinkomst.

FöPL-arbetsinkomst

Arbetsinkomsten är grunden för försäkringsavgiften och pensionen. Med FöPL-arbetsinkomst avses en uppskattning av värdet på din arbetsinsats som företagare. Många förmåner som ingår i företagares sociala trygghet och försäkringar fastställs utifrån FöPL-arbetsinkomsten. Till dessa hör till exempel FPA:s dagpenningar. Därför är det viktigt att du ser till att beloppet för din arbetsinkomst stämmer.

FöPL-arbetsinkomstens belopp

Arbetsinkomsten ska motsvara värdet på företagarens arbetsinsats. För nya apotekare rekommenderar pensionskassans styrelse en minimiarbetsinkomst på 65 000 euro om året. Arbetsinkomsten kan vara högst maximalbeloppet enligt FöPL (204 625,00 euro/år enligt 2024 års nivå). FöPL har minimi- och maxgränser för familjemedlemmars arbetsinkomster. En försäkring måste tecknas för familjemedlemmarna om värdet på deras arbetsinsats överstiger minimigränsen på 9 010,28 euro/år (2024). Pensionskassan fastställer arbetsinkomstens belopp utifrån uppgifterna i ansökan när försäkringen träder i kraft.

Hur kan man ändra arbetsinkomsten?

Pensionskassan justerar arbetsinkomster vid ansökan. Ansökan om ändring av arbetsinkomsten görs med blanketten Anmälan om ändring av FöPL-försäkringen.

En naturlig tidpunkt att justera arbetsinkomsten är i samband med att man övergår till ett annat apotek. Även i övrigt kan det emellanåt finnas behov av att justera arbetsinkomsten. Kom i håg att du inte kan ändra arbetsinkomsten retroaktivt. Ändringen kan träda i kraft tidigast den dag då ansökan inkommer.

Vad påverkas av arbetsinkomsten?

Arbetsinkomsten påverkar pensionen som intjänas från företagarverksamheten. FöPL-försäkringen ger dig rätt till samma arbetspensionsförmåner som en ArPL-försäkring, exempelvis ålderspension, familjepension, invalidpension och yrkesinriktad rehabilitering. Mer information om arbetsinkomsten och dess effekter finns på www.tyoelake.fi/sv/  -> Företagares pension.

FöPL-arbetsinkomsten påverkar även den dagpenning som betalas ut enligt sjukförsäkringslagen samt beloppet för moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning.  För att kunna gå med i en arbetslöshetskassa måste du ha en årlig arbetsinkomst på minst 14 803 euro under två års tid. Läs mer på www.fpa.fi.

Pensionskassan justerar arbetsinkomsterna regelbundet

I och med de nya ändringarna i lagen om pension för företagare som trädde i kraft 1.1.2023 är pensionskassan skyldig att justera arbetsinkomsterna regelbundet med tre års mellanrum. Målet är att se till att arbetsinkomsterna hålls uppdaterade. Om det verkar som att arbetsinkomsten är för låg kontaktar pensionskassan företagaren för att säkerställa att arbetsinkomsten vid behov justeras så att den motsvarar den aktuella situationen.

Definitionen av arbetsinkomsten ändrades inte i och med reformen. Arbetsinkomsten ska även fortsättningsvis motsvara företagarens arbetsinsats, det vill säga den lön som skulle betalas om en person med motsvarande yrkesskicklighet avlönades i företagarens ställe. Det är även bra att justera arbetsinkomsten regelbundet för att se till att den alltid motsvarar företagarens verkliga arbetsinsats. Pensionskassans kunder har i regel arbetsinkomsten på rätt nivå, vilket innebär att vi i praktiken knappast kommer att behöva kontakta många kunder.

Justeringen av arbetsinkomsterna inleds i etapper. År 2023 justerades arbetsinkomster som är under 15 000 euro, år 2024 justeras de arbetsinkomster som är under 25 000 euro och år 2025 kommer de arbetsinkomster som är över 25 000 euro att justeras. Justeringar genomförs endast för de arbetsinkomster för vilka det inte har gjorts någon väsentlig justering under de tre senaste åren. Från och med 2025 kommer arbetsinkomsterna alltid att justeras med tre års mellanrum.

FöPL-avgifter

Social- och hälsovårdsministeriet fastställer årligen procentsatserna för försäkringsavgifter. Avgiften bestäms utifrån den arbetsinkomst som fastställts för företagaren.

FöPL-försäkringsavgift

År 2024 är försäkringsavgiften 24,1 % för företagare som är yngre än 53 år samt äldre än 62 år. Avgiften är 25,6 % för företagare som är 53–62 år. Avgiften höjs från och med ingången av året efter att personen har fyllt 53 år. Företagaren betalar höjd avgift fram till slutet av det kalenderår då hen fyller 63 år. I och med lagreformen 2017 gäller den höjda försäkringsavgiften för företagare under en övergångsperiod som varar fram till slutet av 2025.

Betalning i rater

Företagare kan välja att betala försäkringsavgiften i 1–6 rater. Av raternas förfallomånader måste minst hälften vara före augusti. Förfallodagar är den 20:e dagen i januari, mars, maj, juli, september och november. Avgifterna omfattas av förräntning, vilket innebär att valet av förfallomånader inverkar på avgiftsbeloppet. Betalning tidigare under året ger en räntefördel.

En företagare som vill ändra förfallomånaderna för sina avgiftsrater måste kontakta pensionskassan om detta före december månad föregående år, det vill säga före det år då förfallomånaderna ska ändras.

Försäkringsavgifterna är fullt ut avdragsgilla i beskattningen. Kontakta skattemyndigheten för mer information.

Avgiftsrabatt för nya företagare

Den som inleder en företagsverksamhet för första gången får 22 procents rabatt på försäkringsavgiften under de första fyra åren. Om företagsverksamheten upphör innan fyra år har gått kan återstående rabattperiod användas vid ett senare tillfälle för en andra företagarperiod. Det finns ingen tidsgräns mellan perioderna.

Avgiftsflexibilitet

Som företagare kan du välja att betala 10–100 % högre avgift för att öka det intjänade pensionsbeloppet för året i fråga. Flexibiliteten kan också användas för att sänka avgiften med 10–20 %. Om avgiften sänks, minskar även det intjänade pensionsbeloppet i motsvarande grad. Flexibiliteten kan inte användas för att överskrida de lagstadgade gränserna för arbetsinkomsten. Om din fastställda arbetsinkomst redan är på maximal nivå kan du alltså inte använda flexibiliteten för att höja avgiften.

Flexibiliteten kan inte användas medan du har en avgiftsrabatt för nya företagare. Om du har obetalda FöPL-avgifter kan du inte använda flexibiliteten.

Det är bäst att i första hand ändra på den fastställda arbetsinkomsten och endast i undantagsfall använda sig av flexibiliteten. Användningen av avgiftsflexibilitet påverkar i sin helhet pensionen, men den påverkar inte bland annat beloppet på dagpenning från FPA, som alltid utgår från den fastställda arbetsinkomsten. Därför kan det vara ett bättre alternativ att sänka avgiften med hjälp av flexibiliteten än genom sänkt arbetsinkomst.

Avgiftsflexibiliteten kan användas en gång per år. Flexibiliteten kan användas för att sänka avgiften högst 3 gånger under 7 på varandra följande kalenderår.

Kontakta vår försäkringsexpert om du funderar på att använda dig av avgiftsflexibiliteten.

Obetalda försäkringsavgifter

Om du inte har betalat din FöPL-avgift, och preskriptionstiden på fem år har gått, drar vi av din FöPL-arbetsinkomst för året i fråga då vi beräknar din pension. Beloppet som dras av från arbetsinkomsten är proportionerligt till de obetalda avgifterna.

Företagares arbetsinkomst

Du kan ändra din arbetsinkomst eller använda dig av avgiftsflexibiliteten genom att kontakta pensionskassan via webbtjänsten.