Yrittäjän työeläkevakuutus

Apteekkien Eläkekassa hoitaa yrittäjän lakisääteisen YEL-vakuutuksen

YRITTÄJÄN YEL -VAKUUTUS

Apteekkari ja apteekissa työskentelevä puoliso kuuluvat yrittäjän eläkelain (YEL) piiriin. Apteekkien Eläkekassa hoitaa apteekkialan toimijoiden lakisääteiset työeläkevakuutukset.

YEL -vakuuttaminen on yrittäjän sosiaaliturvan perusta

Jos olet apteekkari, sinulla on oltava yrittäjänä YEL-vakuutus. Myös yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet, jotka eivät saa palkkaa, vakuutetaan YEL:n mukaan. Vakuutus on otettava, jos yrittäjätoiminta jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta 18 ikävuoden täyttämisen jälkeen ja työtulo on vähintään alarajan suuruinen. Apteekkarin lisäksi YEL -vakuutus on yleensä otettava apteekissa työskentelevälle puolisolle. Apteekkarin lapset, jotka työskentelevät apteekissa palkattuina työntekijöinä, kuuluvat työntekijöiden vakuutukseen.

YEL-vakuutus on otettava kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta. YEL -vakuutusta haetaan kirjallisesti. Vakuutuksen voimaan saattamiseksi sinun tulee täyttää YEL -vakuutushakemus ja työtuloselvitys. Eläkekassa lähettää nämä lomakkeet ohjeineen uusille yrittäjille. Eläkekassa vahvistaa hakemuksen perusteella YEL -työtulon. Vahvistetun työtulon perusteella karttuu eläke ja määräytyy vakuutusmaksu.

YEL -työtulo

Työtulo on vakuutusmaksun ja eläkkeen perusta. YEL -työtulolla tarkoitetaan rahallista arviota työpanoksestasi yrittäjänä. Monet yrittäjän sosiaaliturvaan ja vakuutuksiin liittyvät edut määräytyvät YEL -työtulon perusteella. Tällaisia ovat esimerkiksi Kelan päivärahat. Kannattaa siis huolehtia, että työtulosi on oikean suuruinen.

YEL-työtulon määrä

Työtulon tulee vastata yrittäjän työpanosta. Aloittavan apteekkarin vähimmäistyötuloksi eläkekassan hallitus suosittaa 65 000 euroa vuodessa. Maksimissaan työtulo voi olla YEL:n mukainen maksimi (204 625,00 euroa vuodessa v. 2024). Perheenjäsenien työtuloilla on YEL:n mukaiset minimi- ja maksimirajat. Heille vakuutus on otettava, jos työpanoksen arvo on vähintään minimirajan suuruinen (9 010,28 euroa vuodessa v. 2024). Eläkekassa vahvistaa hakemuksen perusteella työtulon määrän vakuutuksen alkaessa.

Miten työtulo muutetaan?

Eläkekassa vahvistaa hakemuksesta työtulojen muutokset. Muutosta työtuloon haetaan YEL –vakuutuksen muutosilmoituslomakkeella.

Luonteva työtulon tarkistamisajankohta on siirtyminen toiseen apteekkiin. Muulloinkin on tarvittaessa syytä tarkistaa, että työtulo on oikealla tasolla. Muista, ettet voi muuttaa työtuloa takautuvasti. Muutos voi astua voimaan aikaisintaan muutoshakemuksen saapumispäivästä.

Mihin työtulo vaikuttaa?

Työtulo vaikuttaa yrittäjätoiminnasta karttuvan eläkkeen määrään. YEL-vakuutettuna sinulla on oikeus samoihin työeläke-etuihin kuin TyEL-vakuutettuna, esimerkiksi vanhuuseläkkeeseen, perhe-eläkkeisiin, sekä työkyvyttömyyseläkkeeseen tai ammatilliseen kuntoutukseen.  Lisätietoja työtulosta ja sen vaikutuksesta löytyy www.tyoelake.fi -sivuilta/yrittäjän eläketurva.

YEL -työtulo vaikuttaa myös sairausvakuutuslain mukaisen päivärahan ja äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan määrään.  Päästäksesi työttömyyskassan jäseneksi työtulosi pitää olla kahden vuoden ajan vähintään 14 803 euroa vuodessa. Lisätietoja saa www.kela.fi -sivuilta.

Eläkekassa tarkistaa työtulot säännöllisesti

1.1.2023 voimaan tulleen yrittäjän eläkelain muutoksen johdosta eläkekassa on velvollinen tarkistamaan työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein. Tavoitteena on varmistaa, että työtulot ovat ajan tasalla. Jos työtulo vaikuttaisi liian alhaiselta, eläkekassa on suoraan yhteydessä yrittäjään sen varmistamiseksi, että tarvittaessa työtulo muutetaan tilannetta  vastaavaksi.

Työtulon määritelmä ei lakiuudistuksessa muuttunut, vaan edelleenkin työtulon tulee vastata yrittäjän työpanosta eli sitä palkkaa, mitä maksettaisiin, jos hänen tilalleen palkattaisiin vastaavan ammattitaidon omaava henkilö. Työtulo on myös hyvä tarkistaa yrittäjyyden kestäessä säännöllisesti vastaamaan yrittäjän todellista kunkin hetken työpanosta. Eläkekassan asiakkailla on pääosin työtulot oikealla tasolla, joten yhteydenottoja ei käytännössä jouduttane tekemään monia.

Työtulojen tarkistaminen aloitetaan vaiheittain. Vuonna 2023 tarkistettiin alle 15 000 euron työtulot, vuonna 2024 tarkistetaan alle 25 000 euron työtulot ja vuonna 2025 tarkistetaan yli 25 000 euron työtulot. Tarkistukset tehdään vain työtuloihin, joihin ei ole tehty olennaista tarkistusta viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuoden 2025 jälkeen työtulot tarkistetaan aina kolmen vuoden välein.

YEL-maksut

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa vuosittain vakuutusmaksuprosentit. Maksu määräytyy yrittäjälle vahvistetun työtulon perusteella.

YEL-vakuutusmaksu

Vuonna 2024 vakuutusmaksu on alle 53-vuotiaille ja yli 62-vuotiaille 24,1 %. 53-62-vuotiaille maksu on 25,6 %. Korotettua maksua peritään 53 vuoden iän täyttämistä seuraavan vuoden alusta. Korotettua maksua maksetaan sen kalenterivuoden loppuun, jona yrittäjä täyttää 63 vuotta. Vuoden 2017 lakimuutoksen myötä yrittäjän korotettu vakuutusmaksu on voimassa siirtymäajan eli vuoden 2025 loppuun saakka.

Erissä maksaminen

Yrittäjällä on mahdollisuus valita vakuutusmaksun maksaminen 1-6 erässä. Eräkuukausista vähintään puolet tulee olla ennen elokuuta. Eräpäivät ja -kuukaudet ovat: 20.1., 20.3., 20.5., 20.7., 20.9. ja 20.11. Maksuissa käytetään korkoutusta, joten valitut eräkuukaudet vaikuttavat maksun määrään. Etupainotteisesti maksunsa maksava saa korkohyötyä.

Mikäli eräkuukausia halutaan muuttaa, tulee siitä ilmoittaa eläkekassalle ennen edeltävän vuoden joulukuuta.

Vakuutusmaksut ovat verotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia. Lisätietoja saa verottajalta.

Aloittavan yrittäjän maksualennus

Ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyvä saa vakuutusmaksusta 22 %:n alennuksen neljän vuoden ajan. Jos yritystoiminta päättyy ennen kuin neljä vuotta on kulunut, jäljelle jääneen ajanjakson voi käyttää hyväkseen toiseen yrittäjäjaksoon. Jaksojen välillä ei ole aikarajoituksia.

Joustomaksu

Yrittäjänä voit maksaa 10 – 100 % suuruisen lisämaksun ja siten parantaa kyseisen vuoden eläkekarttumaa. Joustoa voit käyttää myös alaspäin, jolloin alennus voi olla 10 – 20 %. Eläkekarttuma alenee vastaavasti. Joustolla ei voi ylittää lain työtulorajoja. Siten vahvistetun työtulon ollessa maksimitasolla et voi käyttää joustoa ylöspäin.

Joustoa et voi käyttää aloittavan yrittäjän maksualennuksen aikana. Jos sinulla on maksamattomia YEL -maksuja, et voi käyttää joustoa.

Ensisijaisesti sinun kannattaa muuttaa vahvistetun työtulon tasoa ja vain poikkeustapauksissa käyttää joustomahdollisuutta. Joustomaksut vaikuttavat täysimääräisesti eläkkeeseen, mutta eivät esim. Kelan päivärahoihin, jotka määräytyvät aina vahvistetun työtulon perusteella. Jousto alaspäin voi siten olla parempi vaihtoehto kuin vahvistetun työtulon alentaminen.

Joustomaksua voi käyttää kerran vuodessa. Jousto alaspäin on mahdollista 7 peräkkäisen kalenterivuoden aikana enintään 3 kertaa.

Jos harkitset joustomaksua, ota yhteyttä vakuutusasiantuntijaamme.

Maksamattomat vakuutusmaksut

Mikäli et ole maksanut YEL -maksua ja viiden vuoden vanhentumisaika on kulunut, vähennetään kyseisen vuoden YEL -työtuloa eläkettäsi laskettaessa. Työtuloa vähennetään maksamattomien maksujen suhteessa.

Yrittäjän työtulo

Voit muuttaa työtuloasi tai käyttää työtulon joustomahdollisuutta ilmoittamalla eläkekassalle kirjallisesti verkkoasioinnin kautta.