Tietoa eläkkeensaajalle

Täältä löydät sinulle tärkeät aiheet muun muassa eläkkeen maksuun, verotukseen ja työskentelyyn liittyvissä kysymyksissä.

Eläkkeen maksaminen

Eläkekassa maksaa työeläkkeen ilmoittamallesi tilille kuukausittain kunkin kuun ensimmäiseä pankkipäivänä. Eläkekassa hoitaa veron ennakonpidätyksen ja toimittaa sen verottajalle.

Milloin eläkkeet maksetaan?

Eläkkeet maksetaan kuukausittain pääsääntöisesti kunkin kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä sille pankkitilille, jonka olet ilmoittanut eläkekassalle. Emme voi aikaistaa kuukausieläkkeen maksupäivää, emmekä voi myöntää ennakkoa tulevaa eläkettä vastaan.

Eläkkeen maksaminen ulkomaille

Voimme maksaa eläkkeen suoraan vain Sepa -maihin. Sepa -maihin kuuluvat kaikki EU-maat, eli Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Romania, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro. EU:n ulkopuolisista maista Sepa -alueeseen kuuluvat Islanti, Lichtenstein, Norja, Monaco ja Sveitsi.

Tarvitsemme sekä IBAN että BIC koodin, kun maksamme eläkkeen suoraan Sepa -alueeseen kuuluvalle ulkomaiselle pankkitilille.

Jos haluat, että eläke maksetaan Sepa -alueen ulkopuolella sijaitsevalle pankkitilille, sinun pitää itse tehdä asiasta sopimus suomalaisen pankin kanssa.

Lähetämme vuosittain ulkomailla asuville eläkkeensaajille asumisilmoituslomakkeen. Täytä lomake ja palauta se allekirjoitettuna määräpäivään mennessä varmistaaksesi eläkkeesi maksamisen jatkuminen.

Eläkkeen verotus

Työeläke on veronalaista tuloa. Veron ennakonpidätyksen toimitamme verohallituksen ohjeiden mukaisesti. Tarvitset eläkettä varten oman verokortin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa. Tilaa eläketulon verokortti hyvissä ajoin, mielellään ennen ensimmäistä eläkkeenmaksua. Muutoin eläkkeestä tehdään 40 %:n ennakonpidätys.

Verokortin eläkettä varten saat

  • verkosta osoitteesta vero.fi/verokortti 
  • puhelimitse numerosta 020 697 000 (puhelun hinta pvm/mpm)
  • verotoimistosta

Verohallinto toivoo asiakkaidensa käyttävän ensisijaisesti verkkopalvelua.

Eläketulon verokorttia varten tarvitset eläkepäätöksen alkavasta eläkkeestä sekä tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä. Verohallinto toimittaa uuden verokortin suoraan eläkkeenmaksajalle.

Saatuamme eläketulon verokortin palautamme mahdollisesti liikaa pidätetyn veron.

Seuraavina vuosina saamme tiedon veroprosentistasi suoraan verottajalta. Verottaja lähettää veroprosentin myös sinulle itsellesi tiedoksi. Mikäli haluat, voit aina korottaa eläkkeesi veroprosenttia ilmoittamalla siitä meille. Ilmoituksen veroprosentin korottamisesta voit tehdä verkkopalvelussamme tästä.

Lisätietoa eläkkeen verotuksesta saat vero.fi:stä (Henkilöasiakkaat > Hae verokortti > Eläkeläinen).

Muutosilmoitukset

On tärkeää, että meillä on oikeat yhteystietosi ja tilinumerosi. Muutosilmoituksen voit tehdä verkkopalvelun kautta

Osoitteenmuutos

Saamme tiedon virallisen osoitteesi muutoksesta suoraan Digi- ja väestötietovirastosta. Jos muutat, pitää siis tehdä virallinen muuttoilmoitus. Jos muutat ulkomaille, tee  osoitteenmuutos suoraan meille. On hyvä huolehtia siitä, että meillä on aina käytettävissä voimassa oleva osoitteesi.

Postitusosoitetta eli osoitetta, jonne lähetämme kirjeet eläkkeessäsi tapahtuneista muutoksista, voit muuttaa verkkopalvelussamme tästä. Virallista osoitetta et voi muuttaa tätä kautta.

Tilinumeron muutos

Jos tilinumerosi muuttuu, ilmoita se meille kirjallisesti. Pankkitilin muutosilmoituksessa on aina oltava allekirjoituksesi. Emme ota tilinumeron muutosta vastaan puhelimitse. Voit myös pyytää pankkia ilmoittamaan meille uuden tilinumerosi.

Tilinumeron muutos on mahdollista tehdä myös verkkopalvelussamme tästä.

Veroprosentin korotus

Halutessasi voit korottaa verottajan meille ilmoittamaa veroprosenttiasi. Ilmoituksen voit tehdä verkkopalvelussamme tästä.

Työeläkekortti ja todistus eläkkeestä

Työeläkekortti todistaa. että olet eläkeläinen. Eläketodistus kertoo eläkkeesi määrän.

Työeläkekortti

Työeläkekortilla voit todistaa olevasi eläkeläinen. Joistakin palveluista ja lipuista saattaa työeläkekorttia näyttämällä saada eläkeläisalennusta. Alennuksia voit kysyä myös esittämällä eläkepäätöksen.

Työeläkekortin saat, jos sinulle on myönnetty täysiaikainen eläke toistaiseksi. Eläkemuodot, joilla on oikeus korttiin, ovat vanhuuseläke, täysi työkyvyttömyyseläke ja työuraeläke.

Kortti lähetetään automaattisesti postitse noin kuukauden kuluessa ensimmäisen eläke-erän maksamisesta. Jos kadotat kortin tai se rikkoutuu, voit pyytää eläkekassaa toimittamaan sinulle uuden kortin.

Todistus eläkkeestä

Todistuksen eläkkeesi määrästä voit pyytää meiltä. Katso yhteystiedot täältä tai lähetä suojattu sähköposti täältä.

Työnteko eläkkeellä

Mitä tulee ottaa huomioon, jos haluan tehdä ansiotyötä eläkkeellä ja kerrryttääkö se eläkettä.

Työnteko eläkkeellä

Eläkkeellä voit työskennellä ja näin kerryttää itsellesi lisää eläkettä. Eläkettä kertyy 1,5 prosenttia ansiotuloista ja yrittäjillä YEL-työtulosta aina ylimpään eläkeikään saakka. Eri eläkelajeissa on työskentelyn osalta kuitenkin eroja ja on hyvä varmistaa etukäteen, vaikuttaako työn tekeminen maksettavaan eläkkeeseen.

Vanhuuseläke ja osittainen vanhuuseläke

Vanhuuseläkkeen tai osittaisen vanhuuseläkkeen saajalla ei ole rajoituksia työskentelyssä tai ansioissa.

Huomioithan kuitenkin, että vanhuuseläkkeen myöntämisedellytyksenä on se, että nykyinen työsuhteesi päättyy ennen vanhuuseläkkeen alkamista. Jos jatkat samalla työnantajalla heti eläkkeen alkamisen jälkeen, on työsuhteesi ehtojen muututtava ja tästä solmittava uusi työsopimus työnantajan kanssa.

Yrittäjänä voit jatkaa yritystoimintaa rajoituksetta eläkkeellä ollessasi. Sinulla ei ole vakuuttamisvelvollisuutta, mutta voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen ja kartuttaa näin lisää eläkettä. Katso lisätietoja YEL-vakuutuksista.

Työkyvyttömyyseläke

Täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä voit ansaita enintään 40 prosenttia ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä 60 prosenttia aikaisemmista ansioistasi.

Omat henkilökohtaiset ansiorajasi voit tarkistaa eläkepäätöksestäsi. Vähimmäisansiorajat voit tarkistaa ottamalla meihin yhteyttä.

Jos aloitat työskentelyn ja on vaarana, että ansiorajasi ylittyy, olethan meihin pikaisesti yhteydessä niin käymme tilanteesi yhdessä läpi. Eläke on mahdollista keskeyttää (laittaa lepäämään) vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi.

Jos olet työskennellyt työkyvyttömyyseläkkeen aikana, voit hakea tästä kertyneen eläkkeen vanhuuseläkehakemuksella, kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Perhe-eläke

Jos olet perhe-eläkettä saava leski, entinen puoliso tai lapsi, ansiotulosi eivät vaikuta perhe-eläkkeen määrään.

Työuraeläke

Voit työskennellä työuraeläkkeen rinnalla, jos kuukausiansiosi ovat alle 976,59 euroa kuukaudessa (2024).

Tästä työstä kertyy sinulle uutta eläkettä, jonka voit hakea maksuun vanhuuseläkeiässä.

Hae eläkettä

Kaikkia eläkkeitä täytyy hakea kirjallisesti eläkehakemuksella. Samalla hakemuksella voit hakea sekä työ- että kansaneläkkeen. Jos työeläkkeesi määrä on alle n. 1 600 euroa kuukaudessa yksinasuvalla ja avo- tai avioliitossa olevalla n. 1 434 euroa kuukaudessa, kannattaa hakea myös kansaneläkettä. Hakemus on hyvä tehdä noin kaksi kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä.